Alternativt homeparty med HC

Af Tore Plougheld

Torsdag den 19. oktober var der sat indtil flere kander kaffe over hjemme hos Marti Williams i Vistoftparken i Sabro. Alle stole var hentet frem fra gemmerne og ind fra terrassen i dagligstuen, som denne aften blev forvandlet til en alternativ politisk diskussions- og erfaringsgruppe.

Anledningen var at byrådskandidat HC Molbech fra Alternativet kom forbi for at få en snak og lytte til hvad der rører sig i et helt almindeligt rækkehuskvarter, når kaffen og småkagerne kommer på bordet.

Naboerne var inviteret på forhånd, og i alt 14 voksne i alle aldre mødte op og gav deres mening til kende om stort og småt – og især om hvilke daglige udfordringer, der møder dem, der bor i ”Udkants-Aarhus”, som Sabro blev omtalt af de lokale beboere.

HC Molbech lytter til beretninger fra de fremmødte i stuen hos Marti.

”Kollektiv transport er også velfærd”

Aftenens helt store samtaleemne var bustrafikken (og mangel på samme) fra Aarhus midtby til Sabro. Om hvordan det påvirker både sociale netværk, lægebesøg, arbejdsmuligheder og studievalg for de unge – blandt meget andet – at beboerne igen og igen har kunnet se deres køreplan blive beskåret og dermed få dårligere muligheder for at tage ind til Aarhus.

”Når busserne forsvinder, er der flere andre ting som følger samme vej” lød erfaringen blandt andet – her i form af snerydning om vinteren, som også forringes markant i de områder, hvor busserne ikke længere kører eller kun kører efter en begrænset køreplan.
Der var derfor bred enighed om, at busserne, og kollektiv transport i det hele taget, også er en kerne-velfærdsydelse, som desværre ofte overses og nedprioriteres, sammenholdt med områder som skoler, sygehuse, veje og hjemmepleje, der oftere løber med politikernes, så vel som mediernes, opmærksomhed.

”Ny politisk kultur i praksis”

Ved slutningen af mødet tog HC Molbech selv ordet og gav en kort introduktion af sig selv, sine politiske visioner og Alternativet som parti. Han takkede de fremmødte for at hive en aften ud af kalenderen for at komme og diskutere politik og bidrage med deres erfaringer og løsningsforslag.

”Tiden er for længst kommet til at tænke i nye baner for at finde ud af, hvordan vi kan skabe et bedre samfund. Alternativets løsning er en helt ny politisk kultur, hvor borgerinddragelse, empati og samskabelse er nøgleordene. Vi kalder det for ”forandring i fællesskab”, og I, der er mødt op her i aften giver mig et stærkt bevis på, at det er noget, der faktisk virker og kan flytte noget i praksis”, lød det fra byrådskandidaten.