Husker du da Alternativet foreslog en 30-timers arbejdsuge? Det forslag blev latterliggjort og angrebet fra alle sider. Det var helt urealistisk og uansvarligt. Nu er det dog noget, der tales meget seriøst om, og flere virksomheder har indført 30-timers arbejdsuger.

Nu kommer Alternativet igen med et forslag, der vil blive latterliggjort og angrebet. Empati, medborgerskab, erkendelse, klima og bæredygtighed på skoleskemaet? Valgfrie eksamensformer? Iværksætterrugekasser tilknyttet skolerne? For slet ikke at tale om forslag om kommunale repræsentanter i skolebestyrelserne, femårig læreruddannelse på universitetet eller etablering af et politisk uafhængigt uddannelsesråd. Der er nok at kaste sig over.

Det er jo helt urealistisk at indføre med et snuptag. Og hvor skal pengene komme fra? Og hvorfor lige de fag og hvad med de gamle fag og de fagligheder, lærerne har i dag? Hvad skal de ske med historie og samfundsfag når de to fag bliver samlet under en ramme kaldet medborgerskab? Det har man i øvrigt rigtig gode resultater med at gøre på efterskoler, så idéen er slet ikke ny. Men hold da op hvor skal vi nok få en gevaldig diskussion om det. Fuldstændig som da vi kom med det totalt urealistiske forslag om en 30-timers arbejdsuge.

Har vi fået indført en 30-timers arbejdsuge? Nej, ikke endnu, men vi har fået startet en vigtig debat, hvor nedsat arbejdstid blot er et af mange skridt mod et bedre samfund. Får vi empati eller bæredygtighed på skoleskemaet i nær fremtid? Får vi givet skolerne, lærerne og eleverne mere frihed? Måske. Vi får i hvert fald startet en vigtig debat om at vi bør gøre op med konkurrencestatens forsimplede og forfejlede undervisnings- og uddannelsestænkning.

Læs hele udspillet her: