En ny rapport om demokratiets tilstand fremhæver at en meget stor procentdel i både USA og Europa har mistet tilliden til det demokratiske system. Det baner vej for stærke ledere og autokrati. Demokratiets dage kan hurtigt være talte.

Den fortælling er ikke ny. I januar holdt jeg et foredrag om frihed, hvor jeg brugte den politiske udvikling i Ungarn og deres militærbevogtede grænsehegn som eksempel. I sidste uge var jeg til en konference, hvor jeg talte ud fra temaet “Functional or dysfunctional democracy?”. Og i Alternativet vil vi have et opgør med politikerleden gennem en ny politisk kultur og en udvikling af demokratiet. Vi siger at vi planter grønne og demokratiske håb.

Demokratiet er i den grad til debat i disse år. Og det er præcis det, der er styrken ved demokratiet. Det er så meget mere end at afgive sin stemme i valglokalet engang i mellem. Det er civilsamfundets kraft, der udvikles gennem kritisk dialog. Det er ideerne, der opstår gennem den gode samtale.

Vi går til valg den 21/11, men demokratiet lever hver eneste dag i den frie samtale. Sådan nogle glæder jeg mig til at have rigtig mange af i de næste to måneder til vælgermøder, debatter, valgfester og alternative homeparties i stuerne hos folk, der åbner deres hjem for den gode samtale.

Vi skaber forandringen i fællesskab.