Botanisk Have i Aarhus blev fredet sidste år, men Aarhus Kommune påklagede fredningen, da man i stedet ønskede en bevarende lokalplan. Jeg deltog i kampen for fredningen af Botanisk Have, da jeg mener at fredning er den eneste måde at parkens fremtid er nogenlunde sikret. Ved at overlade det til en bevarende lokalplan, vil det være alt for nemt for et fremtidigt byråd at tage endnu mere af parken til brug for byudvikling. Heldigvis var nævnet enig, så efter en lang behandlingstid er fredningen nu blevet helt endelig.

Fredningen betyder ikke at der ikke må gøres noget som helst i Botanisk Have, men det betyder at der skal søges om tilladelse for større projekter. Det er meget sværere at få tilladelse i et fredet område end hvis det er kommunen selv, der skal give tilladelsen som med en bevarende lokalplan. Den Gamle By får mulighed for at lave ændringer i den sydlige del af parken, så de kan udvide og anvende området ned mod Cereskrydset. Men den centrale og øvre del af parken er det meget svært at forestille sig at der kommer større forandringer i fremover. Det er jeg rigtig glad for.

Aarhus Kommune har ansvaret for at drive og pleje parken, og det har flere borgere udtrykt at kommunen ikke har været gode nok til gennem årene. Eksempelvis ved at der er blevet fældet flere træer uden at nye er kommet til, og at man for let har givet plads til indgreb i parkens område. I de over 20 år, jeg selv har benyttet parken, har jeg nydt at opholde mig i Botanisk Have uden at tænke så meget over dens plejestandard. Men nu hvor den endeligt er blevet fredet, og jeg har hørt hvordan flere borgere har udtrykt utilfredshed med kommunens pleje, håber jeg at Aarhus Kommune fremover gør sit bedste for at pleje parken og fastholde dens funktion som en fantastisk og vigtig grøn oase midt i byen.

Vil du læse mere om fredningen, så se nævnets afgørelse og kortet over fredningen her:

Afgørelse

Fredningskort