Vi vil opleve voldsomme forandringer, der kommer helt tæt på os selv i det trygge Danmark. Men det er gennem kriser, vi udvikler os. Både personligt og på global skala.

Positive forandringer er gennem tiden blevet til gennem revolutioner fremprovokeret af kriser. Det er måske lige præcis der, vi står nu. Midt i en dyb systemkrise, men også på tærsklen til en ny revolution, der kommer på global skala for hele menneskeheden.

En demagog bliver præsident for verdens største atommagt. Havisen omkring Nordpolen er snart væk. Den rigeste ene procent bliver rigere og rigere. Krigen i Syrien.

Selv i trygge Velfærdsdanmark kan man nemt miste hus og hjem i dag. Du kan ikke kæmpe mod ”systemet”. Det hele er frygteligt. Det er ude med os. Menneskehedens systemer er ved at ødelægge livet på planeten.

Alt liv underlagt systemerne

Den ene analyse efter den anden af kloge mennesker forklarer, hvad der sker. Hvorfor nationalismen blomstrer op igen. Hvorfor det neoliberale paradigme stadigvæk regerer på trods af de tydelige problemer, det skaber økonomisk, socialt og miljømæssigt. Hvorfor vi ikke skifter spor?

Forklarer hvad der er gået galt, og hvad vi skal gøre. Men også hvorfor det ikke sker. Alt liv er underlagt systemerne og deres indbyggede destruktive logik. Magtesløshed. Meningsløshed.

Der er mange kriser i øjeblikket. Mange dommedagsprofeter og tegn på at undergangen er nær. Der er et enormt underskud af mening, måske nærmest en systemisk meningskrise. En meningsbankerot. Men der er ved at ske noget.

Det går hurtigt med ny teknologi

Systemerne er på global skala ved at blive forandret. I disse år udvikler nye teknologier sig så hurtigt, at de eksisterende systemer og os mennesker slet ikke kan følge med. Heller ikke her i højtudviklede Danmark.

Det virker meningsløst, at vi her i landet har et aktiveringssystem, der tvinger mennesker til at søge job, der slet ikke findes. Job, der er forsvundet pga. ny teknologi, og hvor nye job ikke kommer i stedet.

Det virker meningsløst at have et økonomisk system på verdensplan, hvor værdien af penge er helt afkoblet fra værdien af arbejde eller materielle værdier.

Det virker meningsløst at leve efter samme samfundsmodel, som den blev skabt under industrialiseringen og nationalstaternes opbygning.

Den magtesløshed og meningsløshed, der opstår af livet i systemerne i dag, er præcis det, der vil forandre dem. De næste år vil vi opleve store konflikter, nationalisme, klimakatastrofe, krige og store flygtningestrømme. Vi vil opleve voldsomme forandringer, der kommer helt tæt på os selv i det trygge Danmark. Men det er gennem kriser, vi udvikler os. Både personligt og på global skala.

Opgør med uretfærdighederne

Historien har vist os, at store samfundsforandringer netop bliver gennemført som resultat af kriser.

De kan tage form som revolutioner, hvor borgere stormer magtelitens bastioner og kræver et opgør med uretfærdighederne. Eller som mere fredelige systemskifter fremkaldt af statsbankerotter eller dybe økonomiske og sociale kriser, der nødvendiggør massive politiske reformer.

De store konflikter

Den teknologiske udvikling alene vil lave enorme forandringer, der får mange systemer til at bryde sammen. De forandringer er allerede i fuld gang. Derfor står vi på tærsklen til en ny revolution. De store konflikter nu og i de kommende år skaber dermed også håbet om en forandring af vores forståelse af, hvad det er at være menneske. Hvad det er at leve sammen på en planet i et fællesskab.

Læs debatindlægget i JP, 10.12.2016:
JP Debat: Vi står på tærsklen til en ny revolution

  
Se også denne video hvor jeg fortæller lidt om mig selv, håbet for fremtiden og revolutionen, som allerede er i fuld gang: